TERMÉSZETTUDOMÁNY / Zoológia kategória termékei
Etológia

: Etológia

Kiadás:

Budapest, 1979

Kiadó:

Natura

Kategóriák:

Zoológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

216 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632330471

tartalom:

„Hogy az állatok viselkedése mennyire befolyásolhatja a mai ember mindennapi életét s a környezetünkben lezajló, természetes egyensúlyi fenntartó folyamatokat, arra néhány példát említünk.
Az egyébként erdei környezetben, réten, legelőn vagy szántóföldön élő békák faji sajátosságuknak megfelelően kora tavasszal – még ma sem eléggé ismert indítékok alapján – tömegesen a legközelebbi tó vagy folyó partjához vándorolnak, ahol párzás után lerakják petéiket. Ha az erdő, rét, legelő vagy szántó és a víz között forgalmas útvonal van, tömeges békainvázió zavarhatja meg a közlekedést, veszélyeztetik a közúti forgalom biztonságát olyannyira, hogy egyes országokban ilyenkor kiteszik a különleges veszélyt jelző táblát, sőt ebben az időszakban néhol útszakaszelzárásra, forgalomelterelésre is kényszerülnek.
Az ember maga is előidézője lehet az állat sajátos viselkedésének s ezáltal okozója a zavaró momentumoknak. Az USA-ban egyes fő közlekedési útvonalak mentén melegebb tavaszi-nyári napokon egy légyfaj olyan tömegei rajzanak az autópályák feletti, 1-2 méter magasságú légrétegben, hogy pillanatok alatt ellepik a gépjárművek szélvédő üvegét, eltömítik a motorok hűtőrácsát, berepülnek a nyitott ablakokon, kellemetlenséget, sőt balesetveszélyt okozhatnak. Miért éppen az út felett, a száguldó gépkocsik között rajzanak ezek a rovarok? A választ csak a tüzetes vizsgálat adhatta meg: a legyek bomló növényi és állati anyagokra rakják petéiket, s előtte a levegőben tömegesen összeverődve és hömpölygő rajokban együtt röpködve párzanak. Szokatlan viselkedésüknek az a magyarázata, hogy adott levegőhőmérséklet és páratartalom mellett, napos időben a gépkocsik kipufogógázaiban található egyes anyagokból az UV-sugárzás hatására olyan gáznemű vegyület keletkezik, amely a legyek számára szexuális csalogatóanyagként hatva, „szerelmi mámort” vált ki belőlük.”

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

450 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!