TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
A soproni líceum

A soproni líceum

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Helytörténet Pedagógia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

305 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631794326

tartalom:

1557-ben a Sopronban már teljesen megerősödött reformáció hatása alatt a városi polgárság - élén Hummel Kristóf polgármesterrel, aki korábban maga is tanító volt - új iskolaépületet emelt, amelyben a négyosztályosra bővített latin iskoláját helyezte el. Ezt a középfokú, humanista műveltséget adó iskolát az öntudatosodó városi polgárság művelődési igénye és a reformációban kifejeződő politikai törekvések hozták létre. Az iskola fenntartója működésének első egy és egynegyed századában maga a város volt. Az ellenreformáció győzelme után, 1682-től először a soproni evangélikus gyülekezet, majd 1853-tól a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület volt a fenntartója. Az iskola fennállásának több mint négy és egynegyed századával kitörölhetetlenül beírta nevét a magyar művelődés történetébe. Beírta azzal, hogy kiemelkedő tudósok, közéleti férfiak sokasága nevelkedett benne. Beírta azzal, hogy falai közül kikerülő sok ezer ifjú vitte magával életre szóló útmutatóul a humanitas, honestas és tolerancia szellemét, mely évszázadokon át az iskola ars pedagogikája volt.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!