TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Középkori kultúra, középkori költészet. A magyar irodalom keletkezése

: Középkori kultúra, középkori költészet. A magyar irodalom keletkezése

Kiadás:

Budapest, 2006

Kiadó:

Mundus Magyar Egyetemi Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Magyar Történelmi Társulat Könyvei

Terjedelem:

260 p., 6 t.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9639501468

tartalom:

"A szerző arra a kérdésre felel, hogyan nevelik nagyra a középkori költészetet a magyar társadalom teremtő erői, Szent Istvántól a hőskoron, a lovagság, a forrongás és átmenet időszakán keresztül a renaissance győzelméig, amidőn már készen áll az újkori magyar irodalom. Előföltételként az európai középkor kulturális összetevőit, költészetének sajátosságait és fejlődését vázolja új szempontok szerint. Az új adatok, összefüggések tömegét elemzi ki ismeretlen és ismert forrásokból. Elsőnek ábrázolja az Árpádok és az Anjouk udvarának irodalmi életét, az egyházi középpontok nagy szerepét, a művelt osztálynak, a deákságnak megkapóan színes életét. Megvilágítja a hősmondák "élő tárgyai"-nak keletkezését, a misztériumok, himnuszok, legendák ünnepi világát. Földolgozza a magyar humanizmus előtörténetét és a magas színvonalú Gesta-irodalmat. Magyarázatot ad a "virágénekek" rejtélyére. Megeleveníti a XIII. századdal kezdődő lelki válságot, a népi vallásos forrongást; a Nagy Lajos és Zsigmond udvarából szétterjedő késői gótikát: a "lángoló stílust"; az irodalmi műfajok átalakulását, a renaissance és humanizmus föltörését, a magyar nyelv szabadságharcát. Az ismeretlen magyar múlt kulturális értékeinek felkutatásában maradandó értékű Kardos Tibor szép könyve."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!