SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Hamis pénz

: Hamis pénz

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest, 1956

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

295 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"Jöjjetek, harmincas évek" - invokálta Klebelsberg Kunó híres könyvében Gömbös Gyula hatalomra jutásának évtizedeit, melyek - nem ugyan az ő szavára - jöttek is, s hozták a XX. századi történelem legtragikusabb társadalmi-politikai válságát: a fasizmust. A húszas évek végétől a harmincas évek közepéig tartó időszak európai és hazai eseményeit futólag is áttekintve, nem szorul bizonyításra, milyen nehéz, milyen próbára tevő kaland volt a világnézeti-szellemi tájékozódás ezekben az években. Thurzó regénye ennek az útkeresésnek a kalandját mondja el, a buktatókat, melyek az útkeresőkre vártak, a társadalmi környezetet, mely hőse és generációja - hiszen a Hamis pénz egy generáció regényes önvallomása - számára a világot jelentette: a jótékonykodó, lelkekkel és ingyenkenyérrel üzletelő Sajdik atyát, zsidó nagytőkéseket, Herrmann doktor "marxista" körét, melyben a szabad szerelem melletti apostolkodás jól megfért Horthy politikai rendőrségével tartott alig leplezett kapcsolattal s a kommunisták iránti gyűlölettel. A Periszkóp című folyóirat története éppúgy dokumentumértékű, hiteles beszámoló a korról, mint a németországi tanulmányútról szóló fejezetek, melyben Thurzó a másik Németország arcképét vázolja fel: a patríciusházak életét, ahol zárt ablakok mögött Schumann kvartettjeit játszották, tiltott könyveket dugdostak, ahol igyekeztek megőrizni a németség nemes tradícióit, s a házak lakóiét, akik végül vagy behódoltak, vagy áldozatul estek a fasizmusnak. Mindez benne van a regényben, mégis félrevezeti az olvasót, mert tulajdonképpen egy viharzó, nagy szerelem történetét veszi kézbe, mely hőseit - vagy áldozatait? - a létezés, az öntudat lekülönbözőbb állomásain kergeti végig, hogy végül, ha a másikra nem is, de önmagukra rátaláljanak.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!