SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Utazás Faremidóba; Capillária

: Utazás Faremidóba; Capillária

Kiadás:

Budapest, 1957

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

209 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Karinthy Frigyes kegyetlenül mulatságos, filozofikus mélységű fantasztikus regényeit a modern sci-fi sajátos ősei közé sorolhatjuk. Az első világháború második évében jelent meg egyik legkeserűbb írása, aaz Utazás Faremidóba. "Szeretve tisztelt hazája érdekében" Gulliver-Karinthy zsebében a behívóval "önként" csatába indul. Hajója aknára fut, de ő csodálatos módon ismét megmenekül; és különös, mozgó és zenélő gépek között talál otthonra. Faremidó rejtélyes állampolgárai, a szolaszik döbbentik rá, hogy a lény, akit emberként jelölünk és tisztelünk, nem más, mint a Föld ocsmány és szörnyű betegsége, amely előbb vagy utóbb szerencsésen el fogja pusztítani önmagát. "Győzött a férfi, győzött a nő. Csupa pyrrhusi győzelem. Győzni csak a szerelemnek szabad" - olvasdhatjuk Karinthy 27-ben megjelent aforizmái között. 21-ben, amikor Gulliver hatodik alkalommal is hajóra száll, bizony nem így látja férfi és nő kapcsolatát. Capillária víz alatt világában a szerző csodálatos élőlényekkel találkozik, akik leginkább a földi nőkre hasonlítanak. Életük egyetlen értelme a gyönyör, legkedvesebb csemegéjük a bullok-agyvelő - e bullokok pedig furcsa, féregszerű lények és feltűnően emlékeztetnek a földi férfiakra is. A nemek harcában a férfi tehetetlen áldozata a női szépségnek és önkénynek - erről szól ez a regény. Karinthy azonban - miként magából a könyvből, s különösen a kötet H. G. Wellshez, levélformában megírt előszavából kiderül - korántsem tartja természetesnek vagy üdvösnek ezt a küzdelmet. A nemek harca mögött - írja a szerző - végül is az a szörnyű hazugság lappang: hogy férfinak és nőnek nincsen kölcsönösen szükségük egymásra. "Capillária lidércnyomásos álma annak a felismerésnek nyugtalanító érzéséből született, hogy miként felelt a nő a fajtájából való kiközösítésre, a társadalomban való zsarnoki önkénnyel: miként bosszulta meg jogosabb és egészségesebb és eredményesebb önzéssel a hóbortos, beteges férfiönzést."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!