TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A IX. századi avar történelem görög nyelvű forrásai

: A IX. századi avar történelem görög nyelvű forrásai

Kiadás:

Szeged, 2001

Kiadó:

Szegedi Középkorász Műhely

Kategóriák:

Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Szegedi Középkortörténeti Könyvtár

Terjedelem:

207 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9634825524

tartalom:

"Györffy György, a hazai medievisztika doyenje mint az akadémiai Magyar Őstörténeti Bizottság elnöke 1993. július 26-án kelt levelében felkért, "hogy a IX. századi avar... történetre vonatkozó görög források" témakörét dolgozzam fel. A követ­kezők megtárgyalását jelölte ki feladatomul: "a kézirat, illetve a kéziratok címe, leírása, kora, kiadásainak története, a szerző, illetve a mü vagy művek elkészülésének kora a mai tudományos felfogás szerint, tartalma és mondanivalója a magyar honfoglalás szempontjából, nem térve ki egyes részletek megvilágítására". A megtisztelő felkérésnek igyekeztem minden ponton eleget tenni. így készült el jelen munkám első változata, amelynek csak egészen rövid rezüméjét adhattam elő 20 perces referátumomban 1993. december 6-án Budapesten "A honfoglaláskor írott for­rásai" címmel rendezett tudományos ülésszakon. Szádeczky-Kardoss Samu munkatársaival (Borsos M., Csillik É., Farkas Cs., Makk F., Olajos T.) "Az avar történelem forrásai. Die Quellen der Awarengeschichte. I. (= Magyar Őstörténeti Könyvtár 5.)" című könyvében (Szeged 1992) a VII. század végéig terjedően adta az avar história egymást követő esemé­nyeiről szóló görög kútfők illetve kútfőrészletek magyar fordí­tását és kommentárját. A kommentálás tágan értelmezve kiter­jedt az önálló forrásértékkel bíró nem görög nyelvű híradások bevonására is az anyagösszeállításba. A fordítás alapjául szol­gáló mérvadó szövegközlések megjelölése pedig az esetek leg­nagyobb részében a kézirati hagyomány alapos megismeréséhez is útbaigazította az olvasót, mivel a szóban forgó kritikai kiadá­sok bevezetésének nélkülözhetetlen eleme a textust tartalmazó kódexek regisztrálása, leírása és kölcsönös viszonyaik ("rokon­ságuk") feltárása. - Szádeczky-Kardoss S. a könyv előszavában további feladatvállalásáról is szót ejtett ekképpen: egy "együtt­működésemet igénylő projektuma Közép-Duna-medence Árpád honfoglalása előtti történetének aforrásait kívánta megjelentetni kétnyelvű formában. A tervezett munkamegosztás igy festett volna: az I. lustinianos koráig terjedő időszak első részének forrásanyagát Mócsy András, a másik részét Nagy Tibor dol­gozza fel;az I. Iustinianostól Árpádig tartó korszak latin forrásait Bóna István gondozza,görög kútfőit pedigén készítem elő kiadásra." Miután Györffy György felkérésére a jelzett feladatvállalás bizonyos hányadát a IX. századi avar történelem görög forrásait illetően már úgyis elvégeztem, Szádeczky- Kardoss S. azt javasolta, hogy vegyem át tőle a szóban forgó kútfők bilingvis közlésének és történeti kommentálásának az elvégzését a maga egészében. Ennek a javaslatnak tesz eleget munkám jelen formájában, amikor a forráshelyek görög és magyar szövegét adom, s a kommentárban, ha ez tanácsosnak látszik, "egyes részletek megvilágítására" is sort kerítek."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!