TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Szociológia kategória termékei
A szocziológia vázlata

: A szocziológia vázlata

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1920

Kiadó:

Franklin-Társulat

Kategóriák:

Szociológia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Kultura és Tudomány

Terjedelem:

234 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

˝Ez a szó: szocziológia - sokkal világosabb értelműnek tetszik, semhogy meghatározásra szorulna. Etimológiai jelentése: a társadalom vagy a társaságok tudománya. De ez a világosság csak látszólagos. Mert ennek a kifejezésnek: a tár­saságok tudománya - több különböző értelmet tulajdoníthatunk. Első és legtágabb értelmében a szocziológia nem egyéb, mint a társadalmi tudományok: gazdaságtan, politika, ethnológia, nyelvészet, a vallások és művészetek tudománya, stb - összessége. Nyilvánvaló, hogy efféle tudománynak, amely a határozott, külön tárgykörnek híjával van, nincs létjogosultsága. Másodsorban érthetjük szocziológia alatt a tu­lajdonképpeni társadalmi tudományok rendszerbe foglalását, vagy - ha jobban tetszik, - azt a tudományt, amely e különböző tudományok egymásközti kapcsolataival foglalkozik. A szoczio­lógia eszerint úgy viszonylanék a különböző társadalmi tudományokhoz, mint - a pozitivizmus szerint - a filozófia a szaktudományokhoz, amelyeket rendszerbe foglal. Tárgyalná a társadalmi tudományok egymásközti kapcsolatait és kitöltené réseiket. Ez az értelme már pontosabb, mint előbbi; de még mindig nem kielégítő. Mert ily módon nem választjuk el kellőképpen a tulajdonképpeni szocziális jelenségeket azoktól néprajzi, gazdasági, jogi, politikai, stb. jelenségektől, amelyek az előbbieket kísérik vagy létre hozzák. Másrészt pedig a szocziológusoknak az a törekvése, hogy pótolni akarják a társadalmi gazdaságtan, a jogtudomány, erkölcstan stb. hiányait, egy csöppet sem jogosultabb mint némely filozófusnak az az igyekvése, hogy többé-kevésbé helytálló hipotézisekkel pótolja a fizikai és természettudományok hiányait...˝

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

800 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!