SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Pokolbéli víg napjaim

: Pokolbéli víg napjaim

Kiadás:

Budapest, 1989

Kiadó:

Magyar Világ Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

463 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637815007

tartalom:

"Életszeretetéről, antifasizmusáról és következetes humanizmusáról nemcsak versei, hanem fordulatokban bővelkedő életútja is tanúskodik. Sodró erejű önéletírása, a Pokolbeli víg napjaim párizsi emigrációjával kezdődik 1939-ben, ahová és amikor a háború és a nácizmus elől vándorolt ki. Franciaország német megszállásakor feleségével és barátaival - Lorsy Ernő történésszel és Havas Endrével, Károlyi Mihály későbbi munkatársával - továbbállt Dél-Franciaországba, ahonnan hajón Afrikába utazott. Marokkóban pikareszk kalandok sorozata után beutazási engedélyt kapott az Egyesült Államokba. New Yorkban barátok, tisztelők népes tábora várta, segítségükkel tisztes kenyérkeresethez jutott (lapszerkesztés, előadói körutak). A japán támadás után önként beállt az amerikai hadseregbe, ahol a sors szeszélye folytán először az ún. Habsburg-légióba osztották be (olyan alakulatba, amelyet Habsburg Ottó majdani díszőrségének szántak). Ennek feloszlatása után (amiben Faludynak oroszlánrésze volt) egészen a háború végéig különböző frontokon harcolt. A fegyverszünet után - barátai legnagyobb megrökönyödésére - feleségével együtt hazatért a romokban heverő Magyarországra. Belépett a Szociáldemokrata Pártba, a Népszava munkatársa lett. A pártegyesülés után azonban sorra kezdték letartóztatni barátait, kollégáit. Végül Faludy sem kerülte el sorsát: az Andrássy út 60-ba vitték. A könyv igazán megrendítő és dokumentumértékű részletei itt kezdődnek, majd a kistarcsai internálótáborban töltött hónapokkal folytatódnak. Az utolsó fejezetet a náci haláltáborok kegyetlenségével vetekedő recski megsemmisítő táborban szerzett élményeiből állította össze a szerző, méltó irodalmi emléket állítva ezzel a tábor sokat szenvedett foglyainak. A szellemes, néha kissé frivol (a gáláns kalandok elmesélésekor túlzásoktól sem tartózkodó) könyvnek ez a része katartikus élmény. Az átélt időszak természete és az emlékező alkata folytán nem csak személyes életútjának fontos szakaszai tárulnak föl, de a magyar és az európai történelem és kultúra megannyi fordulópontja, drámai rengése, biztató reménye és újbóli leveretése. Komor kép bontakozik ki a megjelenített másfél évtizedről, mégis Faludy szellemes, ironizáló stílusa, asszociációkat, gondolati párhuzamokat bőven hordozó ábrázolásmódja, elnézése és indulata pontosan kirajzolják azt a humanista, demokratikus meggyőződést, amelyet minden megalázó szenvedése, meghurcoltatása ellenére őriz máig. " Legeza Ilona

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!