TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Görgey contra Kossuth. Kossuth Lajos: A forradalom végnapjairól; Görgey Artúr: Gazdátlan levelek

Görgey contra Kossuth. Kossuth Lajos: A forradalom végnapjairól; Görgey Artúr: Gazdátlan levelek

Kiadás:

Budapest, 1989

Kiadó:

Helikon Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

96 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632079434

tartalom:

Több mint száz éve folyik az 1848/49-es események két meghatározó személyisége - Kossuth és Görgey - erkölcsi pere. Kossuth az elbukott szabadságharc után egyesek szerint gyáván kibújt a felelősség alól és kimenekült az országból, mások szerint a nemzet jövőjéért folyó küzdelem érdekében bölcsen választotta az emigrációt. Görgey viszont, amikor letette Világosnál a fegyvert, egyesek szemében "aljas áruló"-nak számított, némelyek viszont úgy vélték, tettével az értelmetlen áldozatoktól kímélte meg nemzetét. Ők maguk 1849. augusztus 10-én találkoztak utoljára az aradi vár kazamatájában, ahonnan kölcsönösen mélyen megbántva távoztak. A sors különös fintoraként: mindketten emigránsok lettek, csak éppen a közvélemény szerint ellentétes előjellel. Görgey Világosnál letette a fegyvert, s a császár - cári közbenjárásra - kivégeztetés helyett Viktringbe száműzte, Kossuth pedig maga választotta azt, hogy külföldre telepedik. Átlépve a török határt, hamarosan megírta Viddini levél címen ismert röpiratát, amelyben ő maga az elsők között nevezte hazaárulónak egykori tábornokát. Vádjának hatásos cáfolatát Görgey csak 1867-ben adta meg Gazdátlan levelek című írásában. Ez utóbbi azóta sem jelent meg. Görgey és Kossuth perében végre talán meg kellene hallgatni magukat a szembenálló feleket is. Az utókor immár tisztességgel és tárgyilagossággal tartozna emléküknek, s ezt a tisztánlátást és tárgyilagosságot kívánja elősegíteni kiadványunk, amikor egy kötetben tesszük közre Kossuth és Görgey véleményét egymás szerepéről és az eseményekről, kiegészítve egy mai történésznek, Pusztaszeri Lászlónak a kort és a körülményeket megvilágító érdekes tanulmányával.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!