"Megígérhetem, hogy a könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már kiállta az idők próbáját, hiszen egy részük a hagyományőrző magyar nagymamák régi receptjeit, másik részük pedig ugyancsak kipróbált, de újfajta befőznivalók receptjeit tartalmazza. Azt is megígérhetem, hogy nem akad majd emberfia, aki – ha a recepteket pontosan végigcsinálja – csalódna bennük. Két dologra is törekedtem: egyrészt tekintettel a kiskerttulajdonosok egyre növekvő táborára, igyekeztem a kertben megtermő gyümölcsök és zöldségek tartósításának módját megadni, másrészt figyelembe vettem azt a tényt, hogy manapság semmi sem olcsó. Képletesen szólva: nemcsak a gesztenye belsejét kaparjuk ki, hanem a héját is hasznosítjuk! Ez azt jelenti, hogy amit csak lehetséges, tegyünk ehetővé és hosszú időre tárolhatóvá. Ne csak a jégbe hűtött görögdinnye húsát, de a héját is együk meg! Persze nem egy időben, és nemcsak magában, hanem rafinált eljárással téve különleges csemegévé.
A könyv ahhoz is segítséget ad, hogyan varázsolhatunk az asztalra ünnepi falatokat hétköznapi nyersanyagokból.
Ha valaki elhatározza, hogy megpróbálja megőrizni a gyümölcsök, zöldségek ízeit-értékeit, feltétlenül gondolja végig családja étkezési szokásait. Nincs értelme lekvárt hagyományos módon, cukorral eltenni akkor, ha a család minden tagja hízásra hajlamos, netán kövér, vagy egyéb okból nem szabad édességet fogyasztaniuk. Márpedig a lekvár általában édes! Tanulmányozásra érdemesek azok a receptek, amelyekben egyetlen szem cukor sincs. Ha a gyerekek szeretik a dzsemeket, és szívesen isszák a turmixitalokat, akkor többfajtát is érdemes készíteni. Ahol sok savanyúságot tesznek az asztalra a hagyományos magyaros ételek mellé, feltétlenül érdemes kipróbálni az új ízeket is."
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Frank Júlia: Házi befőzés. Ismert és különleges lekvárok, dzsemek, befőttek, gyümölcssajtok, savanyúságok
Kiadás:
Budapest, 1991
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Sorozat:
Terjedelem:
63 p., ill.
Méret:
21 x 28 cm
Kötésmód:
karton
ISBN:
9637836055