A gyümölcs egyik legfontosabb táplálékunk, értékes ásványi sókat, vitaminokat tartalmaz; bizonyos gyümölcskúrák gyógyszerként hatnak, nemcsak egészségesebbek, de szebbek is leszünk tőle. Gondoljuk csak meg, hány gyümölcsalapú kozmetikai szer létezik! Bölcsen tesszük tehát, ha minél többet fogyasztunk belőle, ami manapság, a tartósított és mélyhűtött gyümölcsök korában, nem is olyan nehéz.
Mégis, gyakran előfordul, hogy nem eszünk annyi gyümölcsöt, amennyit kellene, pedig hányféle előétel, leves, mártás, körítés, természetes üdítő ital, édesség készíthető belőle. Talán az a baj, hogy nem tudjuk eléggé változatosan elkészíteni?
Ebben a könyvben szeretnék néhány ötletet adni, és ezenkívül tessék kísérletezni! Pusztán egyetlen dolgot kell pontosan, a receptek utasításának megfelelően megtartani: a mennyiségeket! Egyéb ételek elkészítésekor a gyakorlott háziasszony szemre tudja, miből, mennyi kell, és ízlése szerint változtat is az arányokon. A sütemények esetében nem szabad a szemünkre hagyatkozni, feltétlenül szükséges mérleg vagy mérőpohár.
Mindig fontos, hogy az elkészített étel szép legyen, de a desszerteknél, és kivált a gyümölcsös desszerteknél, különösen az. És ha már szépet alkottunk, mutassuk is meg, tálaljunk lehetőleg üvegedényben.
A desszert a menü „koronája”, tehát íz, szín, kompozíció tekintetében is legyen összhangban, másrészt üssön el az előző fogásoktól. Ügyeljünk arra, hogy a tartalmasabb főételek után könnyű, lehetőleg nyers gyümölcsös édességet és ne laktató tortákat kínáljunk.
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Hemző Károly, Lajos Mari: 99 gyümölcsös édesség 33 színes ételfotóval
Kiadás:
Budapest, 1984
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
64 p., ill.
Kötésmód:
karton
ISBN:
9631318532